Česká kuchyně, to nejsou jenom knedlíky, maso a omáčky. V české kuchyni máte možnost ochutnat i spoustu skvělých a delikátních dezertů. Některé vznikly čistě české republice, některé jsme si převzali od jiných států ale setkáváme se tu s nimi tak často, že je bereme jistým způsobem za své. Svou vlastní kategorií jsou zákusky. I ta nejmenší cukrárna má obvykle široký výběr zákusků, na kterých si můžete pochutnat jen tak nebo k odpolední kávě.
Jaké zákusky jsou u nás ty neznámější?
Větrník
Kdo by neznal tradiční větrník, který je dokonalým spojení karamelu, vanilky a šlehačky. Odpalované těsto se naplní vanilkovým krémem, karamelovou šlehačkou a k tomu karamelová glazovaná poleva, která se na povrchu leskne a přímo vybízí k zakousnutí. Tradiční větrník je vynikající dezert a pokud jste ho nikdy neměli, měli byste to rozhodně napravit.
Věneček
Věneček je v několika ohledech podobný větrníku, hlavně v těstovém základu, ale jinak se jedná o naprosto odlišný dezert, který není ale o nic méně výborný. Na měkké odpalované těsto, které je křupavé zvenku ale sametově jemné uvnitř, se navrství krém složený z šlehačky a vanilkového pudinku. Vršek věnečků je buď zlehka pocukrovaný nebo někdo dává přednost citrónové polevě.
Rakvička
Rakvička je český dezert, který je jednoduchý naprosto vynikající. Těsto je tvořeno především žloutky, cukrem a někdo má v oblibě přidávat i vanilku či citrónovou šťávu. Rakvičkové těsto se dá do formičky dutého hranolu a po upečení se obvykle servíruje pokrytá čerstvě ušlehanou šlehačkou. Zamilujete si ji na jedno kousnutí.
Dobré zákusky seženete na mnoha místech, a to především v cukrárnách. Chcete-li ochutnat dokonalé sladké potěšení, navštivte cukrárnu Hradec Králové Pink Roses. Máte možnost tu ochutnat vynikající domácí zákusky, dorty a doplnit to skvělou kávičkou.